Test av helseklinikken i Las Vueltas

Etter at FMLN og Mauricio Funes kom til makten i 2009 har helsetilbudet i San Salvador blitt gratis. Brigadist Jannicke testet en av helseklinkikkene.

Mandag 28. februar dro brigaden til en badekulp i elva som renner gjennom Las Vueltas for å feire bursdagen til Siri. Framme ved badeplassen var noen av oss ganske raske med å komme seg ut i elva. Etter å ha forhørt meg om at det var dypt nok til å hoppe uti, så gjorde jeg det uten faktisk å sjekke forholdene selv. Det endte med at jeg hoppet på en stein med begge knærne, hvorav det ene fikk et såpass dypt kutt at det var klart at det trengtes å sys. Heldigvis for meg hadde Camilla og Dan Marius gått forbi helseklinikken tidligere på dagen. Forsterket av Tora og Camilla hinket jeg bort til klinikken for et par sting.

Helseklinikken i Las Vueltas er ganske nylig utbygget og har ni ansatte, en lege inkludert. Jeg fikk raskt hjelp og lå plutselig på legebenken. Legen var en ganske så jovial fyr som påpekte at hvite mennesker hadde en mye tyngre hud som det var vanskelig å sy. Han var også veldig sulten og jeg måtte bare beklage at jeg kom midt i lunsjpausen. Etter litt lokal bedøvelse og tre sting var jeg ferdig. Legen og sykesøstrene ville i tillegg at jeg skulle ta en ganske heftig antibiotikakur. Det er en veldig stor tro på medisiner her og det skal ikke så mye til før en sterk kur står på dietten. Dette var vi klar over på forhånd, og som de nordmennene vi er med troen på at kroppen er kapabel til å takle mye selv, takket vi høflig nei til tilbudet jeg fikk. Nå skal det sies at jeg etter noen dager ble klar over en infeksjon som hadde satt seg i kneet. Da var det bare å ta ut stingene igjen og presse ut alt verket. Deretter puttet legen en gassbindremse med antibiotikasalve inn i kneet mitt, og hintet tydelig om ”hva var det jeg sa”.

 Mine meninger satt til side og sett bort i fra at kulturen for det å tro på medisiner er ganske forskjellig fra Norge, så er helseklinikken veldig bra. Utstyret og lokalet er nytt og det er god plass til kontorer, undersøkelses- og venterom. Det beste er kanskje at det ikke var nødvendig å betale for behandlingen. Etter at FMLN og Mauricio Funes kom til makten i 2009 har helsetilbudet i San Salvador blitt gratis. Et tiltak som jeg tror er veldig viktig, og etter å ha snakket med flere personer, min vertsmor inkludert som har vært et par ganger på sykehuset bare denne uken, så er det tydelig at det er høyt verdsatt i samfunnet. Mange har etter 2009 gått til legen med sykdommer og andre bekymringer de har hatt lenge, fordi de nå endelig har mulighet til å gjøre det uten å tenke på de økonomiske konsekvensene.

Jannicke Fiskvik